Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Частично предсрочно погасяване

Частично предсрочно погасяване или инвестиране на свободните средства?

 

Ако разполагате със свободни парични средства и сте пред дилемата дали да погасите предсрочно частично ползвания кредит или да инвестирате, то отговора на този въпрос се базира единствено на изчисления. Също така зависи под каква форма бихте инвестирали и дали подобна инвестиция ще доведе до добра възвращаемост? Именно в това се крие и отговора на въпроса да инвестирате ли свободните парични средства, с които разполагате.

 

Варианти при предсрочно погасяване?

 

Ако все пак решите с тези средства да погасите частично кредита си, то тогава ще намалите задължението си като обща сума на дължими лихви, такси и застраховки по кредита. Обикновено банките дават възможност на клиентите си сами да изберат какво да бъде предоговарянето на остатъка от кредита след частично предсрочно погасяване – за сметка на вноската или за сметка на срока на кредита.

 

Предсрочно погасяване с намаляване на месечните вноски или със скъсяване на срока на кредита?

 

Кредитоспособността Ви е доказана на база текущата месечна вноска по кредита, т.е. доказали сте достатъчно доход, за да обслужвате формираната месечна вноска. Ето защо в такъв случай, ако за самите Вас вноската не представлява проблем, то тогава Ви съветваме да изберете запазване на вноската и съкращаване срока на кредита. Така общата сума на платените лихви в края на периода ще бъде значително по-малка от предварително калкулираните. Другия вариант, при който срока на кредита се запазва и по този начин се намалява месечната вноска е за предпочитане единствено в случайте, в които месечното задължение по кредита представлява значително натоварване на бюджета ви.

 

Има ли такси при частично предсрочно погасяване?

 

Има вариант банката да е вписала конкретно как се случва предоговарянето на остатъка по кредита в случай на частично предсрочно погасяване. В такива случаи, ако кредитополучателят все пак избере другия вариант, който не е предвиден в договора, то тогава заплаща такса за предоговаряне на условията по кредита. Ето защо е добре да проверите условията по договора преди да предприемете частично погасяване на кредита.

 

Какво трябва да направя, за да направя частично предсрочно намаляване на дълга?

 

За да направите предсрочно плащане на кредита, вие трябва да уведомите банката, като не е достатъчно просто да преведете сума по сметката за обслужване на кредита, тъй като тази сума ще остане на разположение без кредита да бъде погасен. За да бъде извършено частичното предсрочно погасяване е необходимо да сте входирали в банката молба за предсрочно погасяване и да сте осигурили средствата по разплащателната си сметка. Най-добре да се свържете с обслужващия ви кредитен консултант или със служител на банката, за да ви ориентира конкретно какво следва да се направи за погасяването.

 

Как можете да спестите допълнително от вашия кредит?

 

Използвайте случая, за да разгледате условията по кредита, който ползвате и по конкретно какви са лихвите и таксите, които плащате.
Може да се поитересувате какви са условията по новите кредити и да сравните тези нови условия с ползваните от вас.
Ако се окаже, че вашия кредит е сравнително скъп в сравнение с текущите пазарни условия, следва да помислите за предоговаряне, като можете да потърсите информация за условяита, които можете да получите.

 

Вижте и условията в другите банки, за да сте сигурни, че ще плащате по-малко

 

След като вече сте получили информация във вашата банка какви условия можете да получите, разгледайте и офертите на другите банки.
По този начин ще сте сигурни, че се възползвате от най-актуалните лихвени условия на пазара.

 

 

Вижте какво ще спечелите при рефинансиране?

 

 

Сравнение на условията на ипотечните кредити във всички банки:

 

 

Какво мога да направя, ако се окаже, че моята банка не може да ми предложи по-добри условия?

 

В случай, че има много по-добри кредитни оферти и вашата банка просто няма възможност да предложи по-изгодна оферта, може да се ориентирате към прехвърляне или рефинансиране на заема в конкурентна банка.

 

Безплатна консултация за рефинансиране