Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Покупка на жилище - съвети

Кои са най-важните съвети при покупка на апартамент?

 

Какво е важно да знаем при покупка на жилище? От какво да се предпазим? Кои са най-изгодните жилищни кредити?

Всеки един от вариантите има предимства и недостатъци и кой от тях да изберем е въпрос на гледна точка и какви приоритети имаме.

 

Оферти за жилищни кредити

 

Стъпки при покупка на апартамент и за какво да внимаваме при покупка на жилище?

Ако възнамерявате да предприемете стъпка за закупуване на жилище, то трябва да сте наясно с процеса на придобиване, както и с изискванията на банките в случай, че покупката ще е обвързана с кредит. По този начин ще си гарантирате спокойствие до финализиране на сделката и ще се предпазите от потенциални грешки. Ето защо ще се опитаме да покажем основните моменти, които трябва да събюдавате.
 

1. Трябва да сте наясно каква е месечната вноска, която може да си позволите без това да ви затруднява. Освен това трябва да направите калкулация на всички месечни разходи – за храна, ток, вода, автомобил, застраховки, вноски по текущи кредити и кредитни карти, наеми. След като месечните разходи са изчислени, съпоставяйки ги с месечния доход, ще бъдете наясно каква е максималната сума, която може да отделите за вноска по жилищен кредит.

Трябва да имате предвид, че банките са рестриктивни по отношение кредитоспособността на кредитоискателите. Обикновено допускат кредитоспособност между 50-60%. Или с други думи казано, общата сума на месечните вноски по всички кредити не трябва да превишава максимум 60% от нетния доход. Също така някой банки поставят изискване и за минимален доход за всеки член на семейството.

Това подсказва, че не трябва да разчитате на максимално финансиране спрямо дохода си, което може да наложи да изберете друго жилище спрямо възможностите – с по-малка квадратура или в друг квартал.

2. Много важно е да сте наясно с всички такси, както по ипотечения кредит, така и таксите по прехвърляне на имота и дължимите данъци. Също така, трябва да калкулирате и средства за ремонт, ако такъв се налага.


3. Поради силната конкуренция между банките по отношение на ипотечното кредитиране, много от тях предлагат възможност за предварително одобрение на лимит за ипотечен кредит. Това е изключително предимство, от което може да се възползвате, за да сте наясно какъв размер кредит може да бъде отпуснат спрямо доходите. Също така ще получите информация за процента на финансиране и собствено участие, както и всички допълнителни условия по кредита. По този начин няма да се окажете в ситуация, в която условията при които ви отпускат кредита няма да бъдат приемливи за вас, а ще бъдете наясно с всички условия и изисквания предварително.
Предварителното одобрение отнема няколко дни и е добре да предприемете стъпка за разглеждане на кредит преди да сте платили авансова вноска за жилището и в последствие да се окаже, че банката няма да ви финансира. Ето защо е добре да се възползвате от тази услуга, която предлагат повечето банки.

4. Важно е и какъв тип строителство предпочитате. Разбира се това зависи и от определеният максимален бюджет за закупуване на жилище. Ако бюджетът не позволява закупуване на тухлено жилище и се насочите към панелно, то тогава трябва да се уверите в качеството на панелния имот и колко е експлоатационният му срок. Също така може да проучите и възможностите за закупуване на сглобяема къща или нов вид екологично строителство, което навлиза последните години като нова техника на строеж и в същото време е сравнително по-евтино.

5. Вниманието ви заслужава и на кой етаж е жилището. Като цяло първият и последният етаж не са за предпочитане поради възможните потенциални проблеми, които са свързани и с допълнителни разходи през годините на ползване. Все пак, ако има съществена разлика в цените и бюджета ви е ограничен, то тогава трябва да намерите компромисно решение, доколко сте склонни да инвестирате в такова жилище или е по-добре да се ориентирате към друго.

6. Добре е да се насочите към брокер на недвижими имоти, но със сигурност той да е различен от брокера на продавача. Трябва да имате независима преценка от експерт в недвижимите имоти. С участието на брокер ще трябва да заплатите услугата му, но за сметка на това ще получите спокойствие по отношение на имота. Ако ползвате ипотечен кредит, банката ще ангажира екперт оценител, който да направи оценка на имота, но изготвянето й е за целите на кредита и няма да получите ясна и пълна предствава за стойността на жилището и качеството на изпълнението, тъй като при този вид оценки се използват различни сравнителни методи и рестриктивни техники. Оценките се изготвят съгласно утвърдена методика между банката и оценителското бюро. Ето защо, съветът ни е да ползвате професионелен кредитен брокер за избор на жилищен кредит.

7. Изберете най-добрата оферта за ипотечен кредит. Добре е да проучите офертите на банките за ипотечно кредитиране. Имайте предвид, че не е задължително условие банката, в която се получава месечното възнаграждение да е банката, която предоставя най-изгодни условия. Сравнявайки условията трябва да вземете предвид всички такси, застраховки, ГПР, срок и допълнителни условия. За улеснение може да ползвате безплатна онлайн консултация.

 

Заяви консултация за ипотечен кредит

 

 

Полезни калкулатори за жилищни кредити:

 

Сравнение на жилищни кредити:

 

Най-изгодните оферти от всички банки

Получаваш специални условия и сравнение на най-добрите оферти