Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите – как се определя цената?

Притежаването и управлението на автомобил е предимство и необходимост в днешното забързано ежедневие, което обаче носи със себе си задължения от осигуряване на изрядността на МПС съгласно законовите изисквания. Сред най-важните дейности, които трябва да извършвате и да следите, е наличието на валидна застраховка “Гражданска отговорност” на автомобилистите. Този застрахователен продукт е предназначен за собствениците и ползвателите на МПС и е със задължителен характер, без значение дали превозното средство се използва редовно или не.

Най-важното, което касае собствениците на автомобили, са условията за сключване на застраховката и нейната цена. Екипът на I&G Brokers споделя повече информация относно цените на застраховка Гражданска отговорност, както и какво трябва да знаете за тази задължителна застраховка.

Колко струва застраховка Гражданска отговорност?

Гражданска отговорност е застраховка, която притежава задължителен характер за автомобилистите, сключва се за период от 12 месеца и е сред основните критерии за изрядност на пътя. Цената на застраховката  не е фиксирана, а се определя в зависимост от множество характеристики, касаещи както автомобила, така и неговия собственик, които следва да бъдат представени достоверно за получаването на актуална оферта.

По какви начини можете да изчислите цената на застраховка Гражданска отговорност и да сключите такава?

Определянето на цената може да бъде извършено по няколко начина, всеки от които е популярен и надежден. Това са:

  1. Онлайн – дигитализацията се отрази и на застрахователния пазар.. Благодарение на специално обособените онлайн инструменти, които са разработени от застрахователите и застрахователните брокери и можете достъпно да използвате в интернет страниците им , бързо и лесно, без необходимост от физическо посещение, бихте могли да изчислите застрахователната премия  за застраховка Гражданска отговорност на вашия автомобил. Онлайн калкулаторът е предпочитано средство за формиране на цената, защото изисква минимални усилия от ваша страна и е пригоден за работа от всеки, който е запознат с компютърните устройства и приложения, както и за такива потребители, които не са на “ти” с дигиталното пространство. Освен да изчислите сумата за застраховането, вие можете да се запознаете с изчерпателна информация, касаеща застрахователния продукт. В сайтовете на застрахователните брокери ще получите сравнение на цените от множество застрахователи, докато при застраховател ще видите само от цената предлагана от него 

  2. Посещение в офис на застрахователното дружество – този метод за определяне на цената е познат на всеки. Компаниите, явяващи се застрахователи, имат обособени офиси на удобни локации, където бихте могли да получите точна и достоверна информация от консултант на място. За определянето на сумата на застраховка Гражданска отговорност, е необходимо да представите необходимите данни за изчисляване - талон на автомобила.

  3. Чрез помощта на брокер – застрахователният посредник може да изготви за вас сравнителна характеристика, като ви покаже различни оферти и цени, сред които да откриете най-подходящата  за вас. Както при консултирането с представител на застрахователната компания, така и чрез използването на служител на брокера, можете да получите пълния набор от информация, от която се нуждаете – покрития, обезщетения, разсрочване на вноски, сключване и издаване на полица, но за множество застрахователи 

Кои фактори влияят при изчисляването на цената на Гражданска отговорност?

Независимо кой от трите начина за информиране относно цената за ГО ще използвате – дали ще посетите офис на място, ще се възползвате от услугите на брокер или ще извършите проверката самостоятелно онлайн, то вие се нуждаете от конкретни специфики за създаването на достоверна оферта.  Без посочването на тези данни, вие не бихте могли да сключите застраховка Гражданска отговорност. Основните фактори, които оказват влияние върху ценообразуването на ГО, са:

  1. Данни за автомобила – техническите характеристики имат значение за ценообразуването. Важни такива, които следва да посочите, са: вид на МПС (лек автомобил, електромобил, товарно превозно средство, триколка, ремарке, мотопед, мотоциклед, седлови влекач), обем на двигателя, мощност, която може да се определи в киловати или в конски сили, вид на гориво и брой места. Друга допълнителна информация, касаеща ценообразуването на премията по застраховка Гражданска отговорност, е разположението на волана – дали е ляв или десен. Следва да посочите и регистрационен номер, община, в която е регистрирана колата, населено място. Трябва да конкретизирате годината на първата регистрация, дали имате сключена застраховка ГО към момента или валидна застраховка Каско, както и предназначението на автомобила;

  2. Данни за собственика – дали сте физическо или юридическо лице, дали имате ПТП по ваша вина през последните три години. Вашият адрес посочен в регистрационния талон на МПС-то.. Същото важи и за шофьорския стаж – счита се, че колкото по-млад е шофьорът, толкова по-завишени са рисковете от ПТП. 

След предоставяне на тези данни, следва получаване на оферта. Начинът на плащане също влияе върху формирането на крайната сума. Ако платите еднократно, вие ще заплатите по-малко, отколкото при разсрочването на 2 или 4 вноски. Когато получите офертите, независимо дали на място от застрахователя, от брокера или чрез използването на онлайн калкулатор, вие имате възможност да изберете най-изгодната цена за сключване на застраховката. Ако решите да пристъпите към застраховане, следва да посочите още информация за собственика и/ или обичайния водач. Като такава се окачествява, посочването на: три имена, ЕГН, област, община, град, адрес, пощенски код. Ако изчислението се извършва онлайн трябва да посочите и адрес за получаване на документите по сключената Гражданска отговорност, както и метод на плащане. Възможно е да изберете наложен платеж, банково плащане или използване на E-pay. След потвърждения и съгласие с общите условия, които е редно да прочетете, за да получите изчерпателна информация за продукта, към който се насочвате, се пристъпва към издаване на полица.

Не забравяйте да съхраняване прилежно документите, характеризиращи наличието на валидна застраховка ГО и да залепите стикера на предното стъкло на превозното средство, което застраховате. Ако сте се възползвали от разсрочване, следете за изтичането на вноската и сроковете за плащане.