Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Защита от измами и сигурност при използване на кредитни карти

Напоследък все по-използвано разплащателно средство са кредитните карти. Измамите обаче също се увеличават, затова е добре да сте информирани и готови да предотвратите подобни неприятности да се случат на вас. Как обаче да гарантирате сигурността на вашите трансакции и да предпазите сметката си от неоторизирани покупки?

Предпазни мерки

Когато говорим за сигурност и защита, няколко основни правила може да помогнат значително. Ето няколко препоръки, които всеки потребител на кредитна карта трябва да спазва:

 

  1. Винаги я съхранявайте на сигурно място. Ако я носите със себе си, нека портфейлът ви винаги да е в чантата или на друго сигурно място, за да няма как да бъде откраднат.

 

  1. Редовно проверявайте сметката си за неоторизирани покупки. Ако забележите такива, незабавно се свържете с банката или финансовата институция, която ви предоставя картата.

 

  1. Не давайте информация за вашите кредитни карти по телефона или по имейл, освен ако не сте абсолютно сигурни в източника, например официалният сайт на банката или институцията, която ви предоставя пластиката.

 

  1. Използвайте силни пароли при онлайн покупки и редовно ги сменяйте.

 

  1. Винаги използвайте защитени мрежови връзки при онлайн трансакции. Избягвайте публични Wi-Fi мрежи, когато плащате.

 

  1. Не пазете запис на паролите и ПИН-кодовете в браузъра си.

 

  1. Защитете своя компютър и мобилно устройство с актуален антивирусен софтуер.

 

  1. Незабавно сигнализирайте в банката при загуба или кражба!

 

Научете повече за кредитните карти тук.

Измамите и как да ги разпознаете

 

Измамите с кредитни карти могат да бъдат най-разнообразни, но има някои общи признаци, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред.

 

Добър пример е получаване на подозрителни имейли или съобщения, които искат вашите данни за кредитна карта – това определено е опит за кражба на личните ви данни. Никога не ги предоставяйте по интернет или по телефона – никой служител от обслужващата ви институция няма да ги поиска от вас по този начин. В тази връзка обаждания от лица, които твърдят, че представляват вашата банка, но не могат да предоставят убедителни данни за това, също трябва да ви алармират.

 

Важно е също така да обръщате внимание на всички извършени трансакции, а най-лесно е чрез мобилно приложение и онлайн банкиране. Ако забележите плащания, които не сте извършили вие или такси, това може да е знак за нередност. 

 

Офертите за кредитни карти, които ви изглеждат твърде добри, за да бъдат истина, най-вероятно просто не са. Винаги се информирайте добре и не доверявайте личните си данни, без да сте сигурни в достоверността.