Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Назаем или под наем - наема или ипотечния кредит е по-изгоден?

Кога е по-изгодно да ползвеаме жилищен кредит и кога е по-добре да останем под наем?

 

Банките рекламирайки предлаганите от тях ипотечни кредити ни показват, че най-добрия вариант е да си закупим жилище и то с кредит. От друга страна е нормално да си задаваме въпроса кой вариант е по-добър – жилище закупено със заем или ползване на жилище под наем?

Всеки един от вариантите има предимства и недостатъци и кой от тях да изберем е въпрос на гледна точка и какви приоритети имаме.

 

Оферти за ипотечни кредити

 

Кой вариант да изберем – заем или наем?

 

Общо взето това е индивидуално решение, което зависи от много фактори. Преди да вземете решение следва да изясните следните въпроси, които ще ви насочат към вземане на най-правилното решение:

• На какъв етап от живота сте – ако все още сте студент или скоро сте завършили и все още търсите най-правилната работа или местожителство, вероятно наема все още е вариант, тъй като предлага мобилност
• Какво възнаграждение получавате и колко е сигурно – при пристъпване към покупка на жилище на кредит е желателно да имате стабилни доходи, тъй като ипотечния заем е дългосрочен и следва да разполагате с постоянна работа, която ви дава необходимата сигурност за вземане на решение за инвестиция в недвижим имот
• Каква е разликата между наема и погасителната вноска – в определени моменти в зависимост от лихвените нива на жилищните кредити може да се окаже, че наема и погасителната вноска са сходни

 

Предимства и недостатъци на наема и покупката на собствено жилище

 

Основно предимство на собственото жилище е възможността да бъде направено по наш вкус – довършителни строителни работи, обзавеждане и оборудване. Когато е собствено, могат да бъдат направени всякакви подобрения и ремонти.

При ползване на жилище под наем, дори и малък ремонт в повечето случай остава за сметка на наемателя, без да имаме пълната сигурност, че можем да ползваме имота дългосрочно.

Ето защо си задаваме въпроса струва ли си да се правят подобрения и ремонти, когато жилището не е собствено? За съжаление, обаче понякога ремонтите са наложителни. Тогава влагаме средства, които няма да ни бъдат възстановени, ако не договорим друго.

Някой хора смятат, че притежаването на жилище увеличава разходите ни, тъй като влагаме средства в ремонти и подобрения, застраховки, данъци и други. От друга страна обаче, от собствеността на недвижим имот винаги можем да продадем имота или да реализираме доходност от отдаване под наем.

Покупката на собствено жилище е своеобразна форма на инвестиция. В зависимост от межстоположението и типа на строителството е възможно всяка година да увеличава стойността си, а и от друга страна винаги може да бъде продадено при възникнала необходимост от средства във връзка с нови планове.

Докато станем собственици на жилище е необходимо да вложим една сериозна сума при придобиването му. Има редица разходи, които може да групираме по следния начин:

• Първоначални такси при отпускане на кредита – в повечето случай покупката на жилище е с ипотечен кредит, който е свързан с такси за разглеждане, управление и обработка.
• Комисион за брокера – обикновено при покупка на имот се ползва брокер. Минималната комисионна често е 2-3% от стойността на жилището, като в редки случаи може да се постигат отстъпки.
• Нотариални такси по прехвърляне на имота и държавни такси за вписване на обезпечение в Агенцията по вписвания.
• Разходи по набавяне на всички необходими документи за банков кредит – удостоверение за семейно положение, за имуществени отношения, за липса на данъчни задължения и други.
• Застраховка на имота – задължителен разход, който може да бъде плащан заедно с месечните погасителни вноски по кредита.

Собствено участие за покупка на имота е нашата част от инвестицията, която следва да предвидим. Предимствата на по-високото собствено участие са, че можем да имаме по-ниска погастелна вноска или по-кратък срок за погасяване с по-ниски лихви и по-ниски общи разходи за целия срок на кредита.

След придобиването на жилището започваме да влагаме разходи за подобрения и ремонти, ежегодна такса за смет и данъци, както и разходи по текуща поддръжка.

Предимството да живееш под наем е гъвкавостта, свободата и независимостта от гледна точка на местоживеене. Ако по една или друга причина се наложи да се преместите в друг квартал или град, тогава въпроса с ползваното жилище под наем е бързо решен – освобождавате жилището в рамките на месеца и се премествате. Разбира се, ако имате собствено жилище, може да го отдавате под наем или да го продадете, но при всички положения наема предлага повече гъвкавост в това отношение.

Стана ясно, че за да обобщим кое е по-добрия вариант от двата е важно да сме наясно какво предпочитаме. Ако искаме сигурост и установяване на едно място, то тогава вероятно покупката на имот е по-добрия вариант.

За да закупите жилище е необходимо да вложите значителна сума в зависимост от това къде се намира жилището, каква е квадратурата му, типа на строителство и други. Може да ползвате ипотечен кредит за покупка на жилище, като може да отправите запитване или да поискате оферта за банково финансиране.

Опитахме се да отговорим на въпроса назаем или по наем да имаме жилище, но все пак винаги може да ползвате професионалното мнение на финансов консултант, за да можете да се възползвате от професионално мнение и вземане на информирано решение за най-удачния вариант.

Освен това, ако вземете решение за инвестиция в жилищен имот с ипотечен кредит, тогава финансовия консултант може да съдейства за получаване на най-добрите индивидуални банкови оферти и избор на най-подходящата от тях, както и да осигури пълно съдействие за реализиране на сделката от офертата до приключване на покупката.

 

 

Изборът на най-добрата оферта за жилищен кредит е по-скоро индивидуално решение, което може да бъде взето след подробно сравнение на възможностите и след изготвяне на индивидуални оферти.

По тези причини при кандидатстване за ипотечен кредит е желателно да ползваме кредитен консултант, който може да сравни най-добрите оферти и да постигне най-добрите условия за клиента от всички банки.

 

Заяви консултация за ипотечен кредит

 

 

Сравни наема и погасителните вноски по жилищен кредит:

 

Сравнение на ипотечните кредити: