Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Ипотечен кредит – какво трябва да знаем?

Какво трябва да знаем за получаването на жилищен ипотечен кредит?

 

Покупката на жилище с кредит или ипотекирането на имот за получаване на кредит от банка имат своите особености и специфики, които често се пропускат, особено при покупката на първо жилище. Ипотечните кредити винаги са свръзани със сериозни сделки и е добре да сме запознати с всички етапи и как да се предпазим от неволни пропуски или уловки, които биха могли да ни струват скъпо.

 

Размер на ипотечния кредит и собствено участие

 

Банката не отпуска цялата сума необходима за покупка на имота. Сумата на кредита обикновено се определя в размер на 60 до 90% от стойността на имота, който ще бъде предоставен като обезпечение. Обикновено банката финансира 80% от пазарната стойност на имота. В такъв случай трябва да осигурим собствени средства или дофинансиране под друга форма (например потребителски кредит), за да осигурим средствата необходими за финализиране на сделката.

 

Осигуряване на собствено участие или допълнително финансиране

 

Банката е възможно да ни предостави допълнително финансиране, ако отговаряме на изискванията за доходи като се вземат предвид и плащанията по отпуснатия ипотечен кредит. Тук е важно да сме наясно, че подобно финансиране ще бъде на по-висок лихвен процент, тъй като финансирането е под формата на потребителски кредит. Има различни варианти за получаване на общо финансиране на 100% от стойността на имота при изгодни условия, като за целта е полезно да се ползва професионална консултация, за да бъдат отчетени всички специфики с доходите, погасителните вноски, обезпечението и правилата в различните банки.

 

Какъв е максималния ипотечен кредит, който мога да изтегля?

 

Най-добре е вие сами да прецените какви са месечните вноски, които можете да си позволите. За целта може да калкулирате семейните доходи и текущите разходи, за да определите какви погасителни вноски можете да плащате. На база вноската, която считате за подходяща може да се калкулира и какъв е размера на кредита, който е подходящ на база финансовите ви възможности за погасяване. Разбира се, банките имат свои критерии за размера на кредита, който може да ви бъде разрешен, като основните критерии са размера на дохода и пазарната цена на имота. За да разберете какъв е максималния размер на жилищния или ипотечния кредит, който бихте могли да получите, може да използвате нашия калкулатор.

 

Какъв кредит можете да получите?

 

Гратисен период при ипотечните кредити

 

Обикновено гратисния период е за плащанията по главница, т.е. през този период заплащаме само лихви. По този начин не погасяваме суми по главницата и практически ползвания кредит ще трябва да бъде погасен за по-кратък срок, от което следват и по-високите месечни вноски. Точно поради тази причина ползването на гратисен период трябва да се прецезира много внимателно, защото той води до оскъпяване на кредита.

 

Лихвен процент и ГПР – каква е цената, която плащаме за ипотечния кредит

 

Не е достатъчно да сме запознати само с лихвения процент по кредита, тъй като реално това е само част от цената на кредита. В цената на кредита трябва да бъдат калкулирани всички допълнителни разходи като такса за разглеждане на документи, еднократна такса при усвояване на кредита, такса за управление на кредита, такса ангажимент и други. Тези разходи намират отражение в общото оскъпяванена кредита и ГПР (годишен процент на разходите). Именно този процент ни дава представа за това колко ще ни „струва“ кредитът всъщност.

 

Промоционални, преференциални и индивидуални оферти за ипотечни кредити

 

При определени случаи бихте могли да се възползвате от различни специални предложения на банките, който включват промоции на определени продукти за даден период, ползването на специални отстъпки или преференциални оферти за служители на определени компании или институции.

 

Всяка банка разполага с т.нар. специални или преференциални предложения, които са предназначени за определени групи хора, като например:

 • Ако сте служител на корпоративен клиент на банката с преференциални условия за служителите на компанията
 • В случай, че сте заможен или лоялен клиент на банката –бихте могли да получите индивидуални преференциални условия
 • За държавни и общински служители, служители на МВР, служители на съда и прокоратурата, работещи в пожарната и т.н.
 • За определени професионални групи, като например адвокати, нотариуси, медицински служители, военни и други.

 

Какви са стъпките за получаване на жилищен или ипотечен кредит?

 

Най-общо стъпките за получаване на ипотечен кредит са:

 

 • Предварително съгласуване на възможностите и условията за получване на ипотечен кредит
 • Избор на имот или жилище в рамките на параметрите, за които бихме могли да получим кредит
 • Подаване на искане за кредит, подготовка на първоначалния документи и заплащане на такса за разглеждане
 • Разглеждане и одобрение – подготовка на предложение за кредит, изготвяне на пазарна оценка, правно становище и разглеждане
 • При одобрение – актуални документи за имота, като нотариален акт, скица, данъчна оценка и други в зависимост от сделката
 • Подписване на договор за кредит и вписване на ипотека
 • Усвояване на кредита – превод към продавача или ползване на средствата в зависимост от целта на кредита

 

Заяви безплатна консултация

 

За какво да внимаваме най-много, ако вече сме капарили имота, за който искаме да получим кредит

 

Внимание: При кандидатстване за кредит се изготвя оценка на ипотекирания имот и ако тази оценка е по-ниска от реалната покупна цена на имота, може да се получата сериозни недоразумения или дори да се стигне до разваляне на сделка. Ето на практика какво имаме предвид: Искате да получите кредит в размер на 90 000 лв., като купувате апартамент за 100 000 лв. и сте осигурили собствено участие в размер на 10 000 лв. Ако обаче апартамента бъде оценен например на 80 000 лв., тогава можете да получите ипотечен кредит до 72 000 лв. и ще възникне недостиг от 18 000 лв. за финансиране на цялата стойност от 100 000 лв.
В определени случаи това може да се избегне, като се изгегли допълнителен потребителски кредит, но това би могло да бъде свързано с усложнения, тъй като потребителските кредити са с по-високи лихви и сроковете за погасяване са до 10 години, като това може да доведе до значително по-висока вноска, като в определени случаи дохода за погасяване на по-високата вноска може да се окаже недостатъчен и да се стигне до разваляне на сделката или усложнения, които биха “изнервили” и купувача и продавача (особено, ако времето напредва и сте капарирали имота).
За да избегнете подобни ситуации е желателно да имате висока степен на увереност по отношение на избраната банка или консултанта, с който работите.

 

В какъв срок мога да получа жилищен или ипотечен кредит?

 

Важно e да знаем, че за всеки етап е нужно оперативно време – за изготвяне и подписване на предварителен договор, за получаването на документи за доходите от работодателя, за изготвяне на пазарна оценка на имота, за разглеждане и одобрение на кредита, за набавяне на актуални документи за имота, изготвяне на договора за кредит, за вписване на ипотека и усвояване на кредита.
Бързината на различните банки и сроковете за одобрение и получаване на ипотечен кредита са различни, като например предварително одобрение може да се получи за един до няколко дни в зависимост от банката, за пазарна оценка са нужни от един до няколко дни в зависимост от ангажираността на оценителите на банката, за окончателно одобрение също са нужни от един до няколко дни при сделки без усложнения. Паралелно с разглеждане на искането за кредит може да подготвим актуални документи за имота, тъй като те ще бъдат необходими за вписването на ипотеката и усвояването на кредита, а някои от тези документи се издават в определен срок след заявяване на искане за издаване (в зависимост от вида на заявката може да бъде до седмица, ако не са нужни специфични документи).

 

Защо да ползвам консултант за получаване на съдействие за получаване на ипотечен кредит?

 

Професионалната помощ може да Ви спести много нерви и пари. Кредитният консултант е запознат с всички подробности в областта на ипотечното кредитиране, уловките и спецификите в различните банки. С ползването на кредитна консултация можете да получите съдействие за получаване на най-добрите ценови оферти от подходящите за вас банки, съгласуване на начина на получаване на пълно финансиране на имота, обмисляне на всички специфики свързани с разрешаването на кредита, съгласуване на предварителния договор за покупка, отчитане на специфките при покупката на имота с кредит и много други.

 

Заяви консултация за ипотечен кредит

 

 

Сравнение на лихвите на всички ипотечни кредити:

 

 

Как да получа кредит лесно и при най-изгодни условия?

 

Подайте запитване за безплатна кредитна консултация, която може да Ви помогне за проучване на индивидуалните условия и извличане на най-добрите възможности за получаване на ипотечен кредит при най-изгодни условия за Вас.

 

Заяви безплатна консултация

 

 

Мога ли да получа кредит без доказани доходи

 

Вижте вариантите за получаване на ипотечни кредити без трудов договор и без доказване на доходи.

 

Ипотечен заем без доказани доходи