Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Ипотечен кредит - гратисен период

Както трябва да знаем за ползването на гратисен период при ипотечните кредити?

 

Мога ли да ползвам гратисен период за жилищен кредит и кои банки предлагат кредити без погасяване на главницата в началото на периода. Вижте предимствата и недостатъците на гратисния период и какви са сроковете, за които се предлагат.

 

Какво точно представлява гратисния период при кредитите?

 

Самото наименование ни подсказва и значението му. Това е периода, през който кредитополучателят плаща по-ниска месечна вноска по кредита, което се дължи на възможността предоставена му от банката в определен период от срока на кредита да не връща сума от главницата. С други думи казано, през гратисния период месечната вноска по кредита включва единствено сумата на дължимата лихва. На теория съществува и гратисен период за лихви и главници, но този вариант не се предлага реално от нито една банка.

 

 

Кога е полезно да полваме гратисен период при жилищен кредит?

 

Гратисният период при жилищните кредити е полезен, ако имаме нужда от него, т.е. ако предвиждаме през първите месеци да заделяме средства за ремонт или имаме нужда от първоначално облекчение на разходите преди да започнем изплащането на кредита. Разбира се, ако нямаме нужда от по-ниските първоначални вноски е добре да си спестим ползването на гратис, тъй като това води до общо оскъпяване и удължаване на срока на погасяване на кредита.

 

 

Какви са гратисните периоди при ипотечните кредити?

 

Гратисните периоди при ипотечните и жилищните кредитити може да бъде от 3 месеца до 1 година. При ползване на гратисен период, реалното изплащане на кредита започва именно след този период. При договорен срок на кредита от 120 месеца (10 години) и 6 месеца гратисен период, всъщност кредита ще бъде изплатен за 114 месеца (9 години и 6 месеца).
Погасяването на главницата се разпределя за плащане след изтичане на гратисния период и вноската ще бъде по-висока. Разбира се, другия вариант е да ползваме по-дълъг срок на кредита, при който няма да има увеличаване на вноската, но срока на кредита ще бъде по-дълъг.
Важно е да знаем, че през гратисния период може да договорим по-ниска лихва. Банката дори и да не ни предложи, ние може да отправим запитване за възможностите за по-благоприятен лихвен процент за този период.

 

Какъв заем можеш да получиш?

 

Кои банки предлагат жилищни ипотечни кредити с гратисен период?

 

В част от офертите си банките дават възможност за гратисен период по главницата. В детайлната информация за всеки от кредитите в нашата платформа можете да намерите и предлагания гратисен период. Използвайте функцията за директно сравнение, с която може да съпоставите всички параметри на кредитите и предлаганите гратисни периоди.

 

Безплатна консултация за ипотечен кредит

 

 

Вижте сравнение на всички ипотечни кредити: