Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

От какво зависи цената и разходите ни за гражданска отговорност?

Гражданската отговорност е задължителна за всяко МПС, като покрива вредите, причинени на трети страни при пътнотранспортни произшествия. 

Много от нас, обаче, се чудят се формира цената и как да изберат най-изгодното решение при покупката на този невидим "щит". Ето няколко съвета по темата.

Защо цените на застраховките са различни?

Всеки от нас, който е сключвал гражданска отговорност за своя автомобил, се е сблъсквал с различни предложения от разнообразни застрахователни компании. Често се задава въпросът - защо цените на застраховките варират, дори при една и съща застрахователна сума? Отговорът зависи от множество фактори, като.

  • вид на автомобила – годината на производство на автомобила влияе върху крайната сума на ГО. По-мощните автомобили също често имат по-висока такса;

  • възраст и опит на шофьора – младите и неопитни шофьори често плащат по-високи вноски. За такива се считат тези, които са под 25 години и имат стаж под 2 години;

  • регион на регистрацията – цените за гражданска отговорност варират в различните региони на страната;

  • история на шофьора – някои компании взимат предвид и историята на шофьора - ако тя показва наличие на нарушения или инциденти, това също може да увеличи цената на полицата;

  • избор на компания – различните застрахователи имат различни методи за изчисляване на рисковете, което съответно рефлектира и върху стойността на полиците за гражданска отговорност.

Различието в крайните суми не е произволно или случайно. Всеки от посочените фактори играе ключова роля в определянето на крайната сума. За да се ориентирате за цената на вашата полица по задължителната застраховка е добре да ползвате онлайн калкулатор на ГО. Преди да сключите договор за застраховка, проучете добре условията и факторите, които влияят на цената.

Разсрочено плащане или на една вноска

Със сключването на договор за гражданска отговорност възниква и въпросът за начина на плащане – дали да е наведнъж или разсрочено. Това е решение, което трябва да се взема предвид вашите лични и финансови предпочитания. Двата подхода имат свои предимства и недостатъци, които е добре да бъдат разгледани преди крайното решение. Ето какви са те:

  • разсрочено – този метод обикновено позволява изплащане на две или на четири разсрочени вноски. Въпреки че този вариант е по-удобен за някои, това понякога изисква допълнителни усилие и време за плащане на поредна вноска, издаване на нови документи, задължителни стикери и др. 

  • еднократно плащането на цялата сума наведнъж може да носи отстъпки от общата стойност на застраховката, тъй като много компании предоставят намаления за предварително плащане.

Изборът между двата начина на плащане на гражданската отговорност е индивидуален за всеки клиент. Докато разсроченото предоставя финансово улеснение на краткосрочна база, еднократното често предлага икономии в дългосрочен план. 

Важно е да се обмислят всички фактори и условия, предлагани от застрахователя, за да се направи най-добрият избор в съответствие с личните нужди и възможности.

Изчислете сами или се консултирайте

Преди да сключите договор, използвайте някой от онлайн калкулаторите, предоставени от различните застрахователи. Те помагат за бързото и лесно изчисляване на ориентировъчната стойност на гражданската отговорност. Може да намерите такъв в сайта на Групама Застраховане.

Ако имате въпроси и колебания, може да се обърнете към експерти на застрахователните компании, да посетите офис или да се свържете с  посредници. Тези специалисти ще ви предоставят конкретна информация за най-добрата застраховка за вас, като вземат предвид вашите нужди и бюджет.

Така ще може да сравните и различните предложения.

Гражданската отговорност е задължение на всеки шофьор. С правилния подход и информация, ще имате възможност да изберете най-изгодното за вас застрахователно решение, без да се компрометира качеството на покритието.