Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Овърдрафт или кредитна карта?

Какво да изберете – овърдрафт или кредитна карта?

 

Необходим ви е кредитен лимит, но какво да изберете – кредитна карта или овърдрафт? И двата кредитни продукта си имат своите предимства. Важно е с каква цел ще ползвате средствата и това ще трябва да бъде определящо какво да изберете.

 

 

 

Разлика между овърдрафт и кредитна карта

 

  • Кредитен лимит

Овърдрафтът се отпуска под формата на кредитен лимит по дебитна картова сметка. Това обикновено е сметката, по която се получава месечният доход. Картодържателят може да тегли на банкомат или да се разплаща с картата до предварително определения лимит.

При кредитната карта се одобрява лимит, който може да се ползва по отделна картова сметка различна от сметката на дебитната карта.

 

Заяви изгодна кредитна карта онлайн >>>

 
  • Определяне на лимит

Обикновено овърдрафта се определя на база на нетната месечна работна заплата. Съгласно политиката на съответната банка може да бъде максимум до 2, 3 или 5 работни заплати. Лимитът по кредитните карти се определя спрямо рисковия профил и редица други фактори. И при двата вида кредит се разглежда задължително кредитната история и задлъжнялостта.

  • Таксите за теглене на банкомат

Разликата е значителна. При теглене на суми от овърдрафта таксуването е както при теглене на собствени средства от дебитната карта – фиксирана минимална сума или без такса в зависимост от условията, които ползвате. При теглене от банкомат на същата банка се допуска да не се дължи такса за теглене.

Когато теглите суми от кредитната карта, таксата за теглене се изчислява като фиксирана сума плюс определен процент от сумата, която теглите. При това, процентът върху сумата е различен, ако се тегли на банкомат на банката издател или на банкомат на друга банка.

Изводът е, че за теглене най-добрият вариант е да ползвате дебитна карта. Кредитната карта е за предпочитане за плащане на ПОС и онлайн.

  • Такси за обслужване

Кредитната карта дори да бъде издадена без такса, има годишна такса за обслужване, която не е малка като сума. Тази такса варира между 25 и 50 лв., като може да бъде и по-висока в зависимост от класа на картата.

По дебитната карта не се дължат такси за обслужване на картата. Единствено се заплаща преразглеждането на лимита, което се прави ежегодно.

  • Отстъпки и предимства

С кредитната карта може да се ползват редица предимства и отстъпки – при пазаруване в определени вериги магазини, в сайтове, при резервация на екскурзии, хотел или ресторант и много други.

 

Друг вид предимство е т. нар. кешбек. Това е друг вид отстъпка, която е възможно да бъде предварително определена фиксирана сума или по-често използвания вариант като процент от сумата, която се плаща на ПОС или в интернет.

След като знаете предимствата и целта, за която са Ви необходими средствата ще може да изберете правилния кредитен продукт. Заявете онлайн искането си и ще спестите много време и нерви.

 

Най-изгодните кредитни карти

 

Вижте още: