Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Каква е разликата между дебитна и кредитна карта?

Разлика между дебитна и кредитна карта

 

Какви са разликите и какви са предимствата на двата вида карти? Коя да изберете за плащане в конкретна ситуация?

Накратко, за да разграничим картите една от друга може да кажем, че най-общо с дебитната карта ползвате собствени средства по открита на ваше има картова сметка. С кредитната карта се ползват средства по одобрен кредитен лимит от банката. И в двата случая се ползват средства от картова сметка.

 

 

 

Това са основните разлики между двата вида карти, но има и още такива:

  • Начисляване на лихва – за ползваните суми от банкомат чрез кредитна карта или плащане на ПОС и в интернет и невъзстановени суми по време на гратисния период се дължи лихва. Лихвата е предварително определена и е подписан договор за това. При ползване на дебитна карта лихва не се дължи, тъй като средствата са собствени.
  • Такси – разликата между дебитна и кредитна карта по отношение на таксите е много голяма. Изразява се, както при първоначалните такси, така и в при таксите за ползване. За откриване на кредитна карта се заплаща такса, която варира между 30 и 50 лв. Възможно е да бъде издадена без такса, ако банката има промоционална кампания. Таксите за теглене на банкомат са с огромни разлики между двата вида карти. При теглене с дебитна карта не се дължи такса или ако се дължи такава тя е не повече от 1 BGN. При теглене с кредитна карта се заплаща фиксирана сума + процент начислен върху сумата, която се тегли.
  • Валидност на картата – самата пластика е валидна 4 или 5 години в зависимост от условията на банката. Кредитният лимит по кредитната карта е валиден максимум 2 години. Това означава, че при изтичане на лимита и не се поднови от банката, няма да може да ползвате картата. Дебитната карта може да бъде ползвана до срока отбелязан върху пластиката, тъй като тя не е обвързана с допълнителни одобрения, които трябва да прави банката, защото средствата по сметката са на картодържателя.
  • Възможностите за ползване – за определени плащания се изискват задължително кредитни карти.

 

Коя карта е за предпочитане – дебитна или кредитна?

 

Кредитната карта, въпреки че е по-скъп продукт има своите предимства. Дали да изберете издаване на кредитна карта се определя от целта, за която ви е необходима картата. Ако искате да се разплащате в интернет, предстои ви пътуване в чужбина или ще правите резервации, то със сигурност трябва да подадете искане за издаване на кредитна карта. При резервации, в някои от хотелите в чужбина задължително се изисква кредитна карта. Също така, за да се наеме кола се изисква представяне на кредитна карта.

 

Дори и да не пътувате в чужбина може да заявите издаване на кредитна карта. Ако я ползвате по предназначение, ще имате на разположение кредитен лимит, за който няма да дължите такси и лихви, т. е. ще ползвате кредитната карта на принципа на дебитната. Как може да стане това?

 

Спазвате гратисния период и с карата единствено плащате в магазини и в интернет. В тези случаи не се начисляват лихви и не дължите такси, тъй като разплащанията са безплатни. По този начин ползвана кредитната карта няма да натовари бюджета ви.

 

Заявете издаване на кредитна карта онлайн в бързи стъпки сега. Заявявате лесно и получавате отговор бързо.

 

Най-изгодните кредитни карти

 

Вижте още: