Най-изгодните кредити oт всички банки и компании | 100% безплатно ВИЖ

Сравни всички кредити

Ипотечен кредит – застраховка

Необходима ли е застраховка Имот при ипотечен кредит?

 

Ще теглите ипотечен кредит и се интересувате от условията по застраховките? Добре е да отделите време за проучване на възможностите за сключване на застраховки Имот и Живот. Изискванията при различните банки са различни, затова е добре да сте наясно предварително със застраховането.

 

 

Какви са изискванията за застраховка Имот?

 

Важните елементи, на които трябва да обърнете внимание са няколко:

  • Застраховател – всяка банка работи с конкретен застраховател и ще ви предложи офертите на този застраховател. Няма да ви даде възможност за избор между оферти. Често пъти клиентите не получават информация, че може да направят избор на застраховател. Това е право на кредитополучателя, така че може да изберете друг застраховател или такъв, с който вече имате взаимоотношения. Така ще може да договорите преференциални цени по полицата.
  • Покрити рискове – ако ще ползвате друг застраховател, а не предложения от банката, се информирайте за това какви рискове трябва да покрива застраховката. Полицата задължително трябва да отговаря на изискванията на банката. В противен случай, банката няма да приеме изготвената застраховка и ще трябва да изготвяте анекс към полицата, което ще е свързано с допълнителни разходи.
  • Застрахователна сума – потърсете информация за това каква трябва да бъде застрахователната сума. Всяка банка има свои изисквания по отношение на сумата – възможно е да е върху пазарната оценка или върху размера на кредита. След като сте наясно какво е изискването, ще може да сключите полицата съгласно тях и няма да се налага да се преработва, което ще отнеме време и пари.

 

Какви са особеностите, за които трябва да внимавате при застраховка Имот?

 

  • Определяне на застрахователна сума – предварително уточнете с банката на каква сума ще бъде застрахован имотът. Това е важно, защото е възможно пазарната оценка да е висока, а вие да ползвате малък размер кредит. В същото време, ако изискванията на банката са застраховката да бъде върху пазарната оценка, то тогава ще имате един много значителен разход за застраховка на имота. Още в началото, когато уточнявате параметрите по кредита поискайте да бъде одобрено застраховката да е на сумата на кредита. По принцип има такава възможност, достатъчно е да се договорите още в началото преди искането да бъде разгледано.
  • Включените рискове – уточнете само задължителните рискове и само за тях застраховката да е в полза на банката. В същата полица може да добавите и други рискове по ваше желание, но изрично да бъде уточнено, че ги застраховате във ваша полза.

 

Задължителна ли е застраховка Живот при ипотечен кредит?

 

Всяка банка има различна политика по отношение на застраховките Живот. В предложенията на някои банки застраховката Живот е за сметка на банката и месечната премия се поема от банката. В този случай, може само да се информирате какви рискове покрива застраховката и по ваше желание може да бъдат включени и други, които трябва да заплатите вие. Това е само по ваша преценка и необходимост от допълнително застраховане.

 

При част от банките е задължителна, като се дава право на избор на кредитополучателя да определи какъв пакет на застраховане желае да ползва – Живот с включен риск безработица или без безработица. Това каква ще бъде застраховката определя и цената й.

 

Нашият съвет е да сключите застраховка Живот дори и само с основните рискове, защото ипотечните кредити са дългосрочни кредити и човек не би могъл да предвиди и планира всичко. Ако не желаете да плащате допълнителни суми, то потърсете оферти, при които банката поема разхода за застраховката. Проучете колко струва застраховка Живот при ипотечен кредит и вижте оскъпяването по кредита. Така ще може да вземете информирано решение към коя оферта да се насочите.

 

За всичко това ние ще ви съдействаме напълно безплатно. Отправете запитване и ще ви помогнем да договорите най-добрите и изгодни условия за ипотечен или жилищен кредит.

 

Най-изгодните ипотечни кредити

 

 

Най-изгодни ипотечни кредити:

 

 

Помощ при теглене на ипотечен кредит